Lezárult az Emlékpontok projekt

2011. November 29.

TÁMOP–3.2.9-08/1/A-2009-0002

Audiovizuális emlékgyűjtés

Lezárult az Emlékpontok projekt

A hazai középiskolai történelemoktatásban csekély súllyal szerepel az 1945 utáni korszak. Ráadásul a témakör gyakran megosztja a közvéleményt. Ezen állapot megváltoztatása és a nemzedékek közötti emlékáthagyományozás erősítése érdekében jött létre egy az Európai Unióban is egyedülálló - a középiskolák által igényelt forrásokkal együtt - egymilliárd forint költségvetésű projekt, amelyet a Terror Háza Múzeumot is működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány irányított. A projekt 2009 őszén indult, és két év kitartó munka után 2011. november 30-án lezárul.

A projekt célja a közös társadalmi emlékezet megőrzése, a tanulói kompetenciák széleskörű fejlesztése, továbbá a történelmi interjúk készítésének és értékelésének bevezetése a közoktatásba. A felnövekvő generációnak hiányos a tudása a XX. századról, éppen ezért olyan megoldást kerestünk, amely egyszerre teszi átélhetővé az oktatás során elvontnak ható történelmi tananyagot, segíti a nemzedékek közötti emlékáthagyományozást és nem utolsósorban páratlanul gazdag archívumot képez a társadalomtudósok eljövendő nemzedékei számára.

Az „Emlékpontok - audiovizuális emlékgyűjtés” címet viselő uniós finanszírozású programban az ország minden tájáról 69 középiskola vett részt. Csaknem 300 pedagógus irányítása mellett, 1000 diák 3200 történelmi interjút készített el az elmúlt több mint hetven év szemtanúival, hozzájárulva ezzel az 1945 utáni időszak történelemoktatásának megújításához. A páratlan emlékanyag publikálható része megtekinthető a www.emlekpontok.hu oldalon. Az interjúkból több mintaóra film készült, amelyek mától szabadon felhasználhatóak a középiskolai történelem-oktatásban.


< VISSZA